Adaptacija stana

Nemojte reći da niste znali!

Unazad nekoliko mjeseci učestalo nam se događa da nas klijenti zovu kako bismo završili gradilište koje je prethodni građevinar napustio i uz osvrt preko ramena dobacio klijentu “Tuži me!”. Povod je to da napišemo članak o našim iskustvima koje čujemo od klijenata kod adaptacija stana.

Ukoliko vam kažem da ću vam prodati novog Golfa za 50.000 kn to bi vam bilo sumnjivo i vjerojatno ne biste ušli u takav posao jer znate da je to nemoguće izvesti, Golf jednostavno košta više. Ali kada se radi o građevinskim radovima klijenti nekako uvjere sami sebe da postoje građevinari koji hodaju po vodi i koji iz ničega naprave nešto, pa posao vrijedan 100.000 kuna mogu izvesti za 70, 80 ili ponekad i za samo 10% manje.

Vlasnik tvrtke ili obrta (ako ju uopće ima) kojem vjerujete da može što drugi ne mogu je u najboljem slučaju majstor zanata s tri razreda srednje obrtničke škole i kao takav sigurno mora imati neka posebna iskustvena znanja koja se u njegovoj obitelji prenose generacijama što mu omogućava da bude jeftiniji od drugih koji tvrtke imaju godinama, iskustvo i formalnu izobrazbu diplomiranog inženjera građevine.

Razlika je velika, novci su vaši i na kraju sami sebe uvjerite kako je moguće radove izvesti za takav nerealni iznos i kako ćete za tu razliku zatvoriti postojeći kredit, kupiti novi 55″ TV ili čak uplatiti ljetovanje, a žena će biti sretna. No, hoće li?

Takva priča gotovo uvijek ima nesretan i za vas skup kraj, a ovo su nama poznati modeli.

Bijeg s gradilišta

Ugovorite radove po super cijeni. Trljate ruke, odlično ste prošli. Uplatite nešto avansa, majstor počne raditi, radovi teku i u redu je da čovjeku platite ono što radi. I tako on radi i vi plaćate. Njemu uvijek treba nešto novaca da bi kupio ovo ili ono. I? nakon nekog vremena došli ste do iznosa koji je jako blizu ugovorenom za ukupne radove a posao nije ni blizu gotov!?

Za taj ostatak novca majstor ne može završiti ugovoreni posao, ali on se super naplatio za ono što je odradio (puno skuplje nego onaj drugi u startu skuplji ponuditelj) pa zaključuje da ovdje više nema love za njega. Odlazi dalje za novom žrtvom a vama dobaci “Tuži me!”.

Vi ste u problemu. Tražite drugog građevinara koji će završiti posao, plaćate ovaj put realnu cijenu. Taj novi ipak završi posao i kada se zbrojite, sve je to ispalo puno skuplje nego je majstor obećao.

Propao sam!

Imate ozbiljan projekt, izgradnje ili adaptacije. Ulažete velika sredstva milijun/dva kuna. Imate arhitektu i krasan troškovnik, ozbiljno ste se pripremili. Tražite ponude i jedan je građevinar vrlo povoljan u odnosu na druge. Razlika je prevelika da bi je zanemarili. Razgovarate promišljate i na kraju se odlučujete za tog super povoljnog jer on će to nekako izvesti 40% jeftinije od drugih.

Radovi krenu, on brzo odradi roh-bau, kopanje, beton cigla. I onda stane! uz riječi “Meni je žao! Nisu mi platiti na prošlim projektima. Blokiran sam. Propao sam! Ne mogu završiti projekt.” Vi žalite čovjeka, kako su ga izvarali, a super je majstor i tako je dobro krenuo. Trebate platiti izvedene radove po troškovniku. Sve kako je ugovoreno i potpisano.

ALI! tek sada uviđate gdje ste prevareni. Taj dragi majstor je u troškovniku za roh-bau radove bio daleko najskuplji ponuđač, a ostale radove ponudio je ispod cijene koštanja i tako došao s ukupno najpovoljnijom ponudom. On od početka nije imao namjeru završiti posao, već samo skupo naplatiti roh-bau. Preskupo plaćena škola!

Ucjena

“Ma meni ne treba predujam i jasan dogovor. Pa ja sam vam super firma, ma ja odmah sutra počinjem, sve će biti ok i sve ćemo se dogovoriti u hodu.” I doista, sutra uđe u stan, sruši sve što treba i ne treba srušiti napravi darmar i onda kaže “Čujte, ja sam malo u problemu, mali mora na ekskurziju. Da bih nastavio s radovima kod vas, trebat će mi ipak nešto novaca. Koliko? pa dajte barem 50%.” Vi gledate njega, gledate ruševinu svog stana i mislite ako platim biti će bolje. Hoće li?

Pretpostavka

je majka svih za**ba. Vi pretpostavljate da kada je majstor ponudio cijene za neku stavku. Da to uključuje sve što vi pretpostavljate da treba uključivati. Ali naravno da ne! Kompletan razvod centralnog grijanja je samo razvod, bojler nije u cijeni, on se ne sjeća da ste ugovorili da je to funkcionalno grijanje. Vi se osjećate glupo, ne poznajete terminologiju, pogrešno ste shvatili. Plaćate!

Rokovi

“Glupost!” kaže majstor na rok koji je iznio onaj drugi građevinar, “Ma ja to mogu barem mjesec dana kraće.” Al eto, dogodi se. Majstor je zauzet na više gradilišta, radnici su mu bez plaće već dva mjeseca pa gledaju da što manje rade. Na kraju se rok malo produži, koji mjesec preko onog što je rekao neodabrani možda preiskreni građevinar.

Ohh! a tek ta vrhunska kvaliteta

Kad vam majstor ugradi fitinge u podno grijanje koje je pod tlakom od 2 bara idućih 30 godina. Pa taj fiting prsne negdje u podu ispod vašeg parketa nakon 2 godine. Problem! Isto je i za cijevi koje koje mogu biti od različitih materijala, trajnosti i cijene.

Ili kada vam počnu otpadati pločice sa zidova. Zbog ljepila koje je majstor velikodušno ponudio u cijeni. Problem!

———

Dakle na kraju te povoljne priče vi ste nigdje, skupo plaćajući svoju grešku često se srameći priznati prijateljima kakav ste magarac ispali pa to sve ostane zataškano a građevinar koji hoda po vodi, doista to može jer ste mu dopustili da preskupo naplati svoje usluge.

Sve dođe na svoje. Radove ćete platiti ili odmah nekom razumnom izvođaču radova i riješiti problem, ili ponekad dva puta majstorima ili kasnije kroz održavanje zbog loših materijala i ugradnje.

Nemojte reći da niste znali!

Ovim tekstom nikako! ne želimo reći da su svi građevinari loši! Mi imamo puno kolega koje cijenimo i koji su izvrsni u svom poslu, no postoji taj jedan manji dio, slobodni smo reći, fušera koji su se možda i zbog krize okrenuli nemoralnom načinu poslovanja ali realno i ne znaju. Nije isto biti majstor i održivo voditi poslovanje tvrtke.

Iako karikirani svi navedeni primjeri stvarni su iz prakse te iako se svakome tko radi i planira može dogoditi propust i greška u ovim slučajevima uvijek se radi o namjeri.

Zaključno, ako jedan građevinar nudi značajno manji iznos, po važećim zakonima fizike i ekonomije to nije moguće. Drugi ponuđači nisu megalomani, već imaju realnu ponudu, a taj povoljni po prirodi stvari NE MOŽE! izvesti radove u kvaliteti kao ostali za takav bitno manji iznos, on jednostavno planira druge materijale i druge usluge.

P.S. Puno je ovakvih priča pa imamo i nastavak Zašto onda?

vise-onama-link

4 Comments

 • Katarina Valjin

  Dobar dan.

  Eto vidite kod mene je bilo obrnuto, gradili smo kucu sa ukopanim podrumom i garazom i kod mene se koristio najskuplji materijal, poroterm, stiropor 8 cm za vanjsku izolaciju, baumit silikonska fasada itd da ne duljim.. odlucili smo se i za skupljeg izvodaca sa nadzornim inzinjerom i sve to.. uglavnom, posli godine dana nakon useljenja kuca vlazi na svakoj terasi, u sobama, u kuhinji, u wc.. poslije svake kise. izvodac se nikad ne javlja a i kad se javi to je uvik neki dr.pon kad ce on doci pogledati! nadzorni ing.isto tako! u par navrata su dolazili neki “majstori” od izvodaca, sve sto bi napravili je to da su trpali tube silikona po krovu i rubnjacima, i jos bi usput polomili po par krovnih kupa iza sebe, sto je moj suprug mora minjat. i tako, mi neznamo vise sto da radimo, da napomenem objekt je premasio milijunsku cjenu a iza toga nama ostaje samo kredit i nekvalitetna gradnja tako da nije sve u skupom materijalu i skupom izvodacu, ko zna da smo birali nekog jeftinijeg mozda ovih problema ne bi bilo!!!!

 • Josip

  Dobar dan.

  Doista mi bude žao kada pročitam ovakvo iskustvo. Platiš i na kraju imaš stotinu problema teško ili nikako rješivih.

  Mi smo u članku prepričali tuđa iskustva i htjeli ukazati na činjenicu da dobri materijali koštaju i da ima ponuđača koji nude nerealno niske cijene s kojima se projekt ne može kvalitetno izvesti te da od starta idu na muljanje klijenta. Ima nas svakavih.

  Ali iz Vašeg primjera jasno je i da građevina mora biti dobro konstrukcijski projektirana, da voda se voda prikuplja i odlazi s objekta, da se napravi drenaža oko temelja ako postoji podzemni tok vode, ali da se i ti skuplji materijali moraju znati kvalitetno ugraditi i da za to treba vremena da se napravi kako treba.

  Hvala Vam na komentaru, zato smo i stavili članak, da podijelimo međusobna iskustva.

 • Kika

  I ja sam imala nažalost slična iskustva.

  • Josip

   Kika .. hvala na komentaru .. 🙂 Žao nam je što ste imali slična iskustva ali nadamo se da će netko drugi nakon čitanja članka imati više sreće ..

 • Write a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *