Koliko košta adaptacija?

E! To se ne zna 🙂

Dobijamo razne vrste upita i trudimo se na sve odgovoriti, ali ponekad jednostavno nije moguće ispuniti očekivanja. Pokušati ćemo Vaša pitanja sumirati u nekoliko učestalih oblika.

Trebam jednostavnu uslugu male količine i iznosa, radite li to?

Radimo, ali! Adaptor je tvrtka specijalizirana za gradnju i adaptacije stoga imamo zaokruženi tim majstora i suradnika koji mogu izvesti sve radove u gradnji i adaptaciji stana kuće ili druge nekretnine. Najveći dio vremena angažirani smo na kompletnim poslovima adaptacije i gradnje te najčešće za manje poslove jednostavno nemamo vremena. Što znači da na takav upit najčešće odgovaramo negativno zbog nedostatka vremena, a druge tvrtke teško preporučujemo jer time ipak sugeriramo kvalitetu u koju nismo sigurno ako nas nema na gradilištu.

 

OK, niste u mogućnosti ali možete li mi dati ponudu da imam nekakvu cijenu, da znam hoću li uopće raditi ili ne?

Ako nećemo raditi zbog postojećih angažmana i nedostatka vremena znači da su također male šanse da ulazimo u procjenu radova ali ako se radi o nekim jednostavnim radovima možemo informativno dati jedinične cijene.

 

Kuću bih totalno adaptirao i dogradio, ja sam to zamislio ovako…

U slučaju kada se radi dogradnja i adaptacija kuće, odnosno prenamjena prostora (npr. tavanski u stambeni), potrebno je ishoditi dozvole nadležnih institucija, a za što je nužno izraditi projektnu dokumentaciju. Projektnu dokumentaciju izrađuje arhitekta i u sklopu nje ćete dobiti i troškovnik potrebnih radova temeljem kojeg možete zatražiti ponudu izvođača. Ukoliko ste zainteresirani možemo Vam preporučiti kolege s kojima radimo i koji su dokazani.

Kada se radi adaptacija kuće bez dogradnje, situacija je identična kao kod stana u slijedećem primjeru koji je ujedno i najčešći.

 

Imamo stan (kuću) od X kvadrata, željeli bi ga preurediti. Trebalo bi staviti nove podove i centralno, pločice i kupaonicu, kuhinju premjestiti, srušiti zid i sazidati novi, prozore i vrata također promijeniti a i struju će trebati presložiti. U prilogu dostavljam tlocrt stana.

U tekstu ovakvog upita najčešće su opisani radovi tj. potrudili ste se dobro opisati Vaše želje što je odličan početak i daje nam sliku nekog cilja i kako to u konačnici treba izgledati. Iako dobar prvi korak, to ipak nije dovoljno dobra podloga za davanje ponude koja za Vas ima smisla. Imamo okviran spisak radova koje treba izvesti, ali još uvijek nemamo dovoljno podataka na temelju kojih Vam možemo dati cijenu radova potrebnih za realizaciju Vaše ideje.

Jer, što znači novi pod? Prije svega, kakav je postojeći pod, radi li se o drvenom gredniku, sitnorebričastoj betonskoj konstrukciji ili običnoj betonskoj ploči? Treba li nosivu konstrukciju sanirati, jesu li grede suhe ili trule, hoćemo li stavljati novi betonski estrich, OSB ploče ili nešto treće. Jesu li postojeće visine podova usklađene s ostalim prostorijama? Kakav ste završni materijal odabrali, ako je to parket, koje debljine – 12, 14 ili 21 mm? Jesu li pločice male ili velike, koliko je površina zidnih a koliko podnih, jeste li možda odabrali mozaik? Cijena sanitarija može biti X a može biti i X puta 10. Planirate podno grijanje? Ako premještamo instalacije, gdje su postojeće a gdje treba dovesti nove, možemo li to izvesti? Znači li to da ćemo morati dizati podove ako možda i nismo mislili? Dimnjak za novu poziciju nape ili bojlera, je li blizu ili daleko. Želite atmosferski ili kondenzacijski bojler s cirkulacijom i spremnikom tople vode ili bez? Kakav zid rušimo? Betonski ili od cigle, je li nosivi, koje je debljine? Treba li traverza? Koje prozore (drvene, alu, PVC?) i kojih svojstava treba ugraditi? Stakla – dvoslojna ili troslojna? Vrata i štokovi? Gdje je potrebna struja s obzirom novi raspored prostorija i na mobiliraj. Treba provjeriti materijale i opremu za koje smo se odučili jesu li dostupni odmah ili se čekaju 6 tjedana.

Iako je ovo puno pitanja, ona u osnovi nisu komplicirana samo je prije davanja ponude potrebno sve jasno iskomunicirati i donijeti sve odluke te da u tijeku izvođenja radova nemamo nepotrebnih komplikacija.

Kod ovakvih upita, gdje klijent točno zna šta želi i ne treba arhitektu za idejna rješenja, u pravilu sugeriramo izradu troškovnika koji u sebi sadrži opise potrebnih radova, materijale i opremu te planirane količine i Adaptor cijene. Takav dokument omogućava Vam da imate kvalitetu ponudu i cijenu adaptacije koja Vas neće u konačnici iznenaditi te Vam također služi za lakše uspoređivanje izvođača radova jer ne uspoređujete kruške i jabuke.

Adaptor za svoje kijente izvid na terenu i izradu troškovnika naplaćuje prosječno 3.500 kn + PDV, no ukoliko se odlučite za nas kao izvođača taj trošak ulazi u cijenu te je troškovnik za Vas besplatan.

 

Sve je to super, ali imate li kakve brojeve !?

Da Vas ne razočaramo zbog sugestivnog naslova možemo dati palijativnu procjenu i reći da kompletna adaptacija stana od 50 m2 iznosi oko 150.000 kn. U to ulaze svi radovi i kvalitetni materijali: potrebna rušenja i zidanja, sanacija podova, instalacija grijanja, vode i struje, postava parketa i pločica, ugradnja sanitarija, unutarnja i vanjska stolarija. Sve da se uselite osim namještaja.

Nekoliko recentnih primjera iz naše prakse koji potvrđuju da nema jedinstvene cijene.

Primjer A – 67 m2 – 110.000 kn – kompletna adaptacija osim centralnog – klijent je dobavio parket, pločice i sanitarije

Primjer B – 90 m2 – 180.000 kn – kompletna adaptacija – klijent je dobavio unutrašnja i vanjska vrata, pločice, parket i sanitarije

Primjer C – 160 m2 – 550.000 kn – kompletna adaptacija – s relativno skupljim završnim materijalima

Vaša cijena može biti i 30% manja i 50% veća. Ako ste u starom stanu za očekivati je da će trebati sanirati podlogu za podove, da su zidovi visoki, a prozori lošiji, da je sustav centralnog grijanja star i potrebno ga je zamijeniti, kao uostalom i sve druge instalacije. U pravilu je više posla kod adaptacije starog stana nego novijeg.

Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je svaki stan drugačiji po pitanju radova, načina ugradnje i odabira završnih materijala, stoga se iz svega navedenog zaključak nameće sam.

 

Jedini ispravan način je ponuda po kvalitetnom troškovniku. To je isplativa investicija koja na kraju rezultira uštedom, jasnim planom i budžetom. Preporučili bi je i bratu i sestri i prijateljima pa je preporučamo i Vama da sačuvate i novce i živce.

 

vise-onama-link

 

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *