200 savjeta za uštedu!

Svaka kuna uštede dobro je došla u ova teška vremena, posebice kod adaptacija stana, donosimo 100 savjeta odabranih iz edukativne knjižice “200 EE savjeta” čiji je nakladnik Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj – Projekt “Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj”.

GRIJANJE

1. U zimskom razdoblju noću spuštajte rolete i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak topline. Rolete mogu smanjiti gubitak topline i za 10%.

2. Ako kroz procijepe oko prozora ili vrata struji zrak, ti otvori slabo brtve, što je glavni uzrok gubitka topline. Lijepljenjem izolacijske brtvene trake oko prozora i vrata smanjit ćete gubitak topline. Cijena ove trake je 4 kn/m.

3. Ako postoje pukotine između prozora i zida kroz koje prolazi zrak i u kući postaje hladnije, zatvorite ih odgovarajućim materijalima (npr. PU pjena). Investicijom od 40 kn godišnje možete na grijanju uštedjeti i do 400 kn.

4. Kutije za rolete su potencijalna mjesta za velike gubitke topline, pa ih je potrebno izolirati.

5. Jednom godišnje prije početka sezone grijanja pozovite servisera da provjeri plinske ili uljne instalacije i plamenik. Zaprljan plamenik uzrokuje nedovoljno izgaranje goriva, ali i manje efikasan rad cijelog sustava.

6. Jednom godišnje prije počeka sezone grijanja pozovite ovlaštenu osobu da provjeri jesu li izmjenjivači topline čisti od kamenca. I tanak sloj kamenca smanjuje prolaz topline i efikasnost aparata. U tom slučaju potrošit će se više plina uz sporije zagrijavanje prostora.

7. Izolirajte cijevi tople vode koje prolaze kroz negrijane prostore. Cijev koja vodi od kotla do spremnika s toplom vodom svakako treba biti izolirana, kao i spremnik vode.

8. Ne zaklanjajte radijatore zavjesama i namještajem jer to smanjuje njihov toplinski učinak.

9. Redovito čistite radijatore kako nečistoće ne bi otežavale prijelaz topline.

10. Tijekom ljeta u instalacije centralnog grijanja može ući zrak koji početkom sezone grijanja može smanjiti kapacitet vašeg sustava (pola radijatora može biti vruće, a pola hladno). Stoga treba redovito odzračivati radijatore i cijelu instalaciju kako bismo izbacili zrak.

11. Previsoke temperature zraka u prostorijama ne snizujte otvaranjem prozora, jer tako rasipate energiju. Obični radijatorski ventili pomažu ručno regulirati temperaturu u prostoru, a termostatski radijatorski ventili pomažu automatski regulirati temperaturu u prostorijama.

12. Preporučljive temperature koje održavaju toplinsku ugodnost, a pritom ne rasipaju energiju: hodnik 14-17°C, spavaća soba 17°C, kuhinja 17-21°C, radna soba 17-21°C, dnevni boravak 20-23°C, kupaonica 23°C, preko dana kad nikoga nema kod kuće 16°C, za vrijeme zimskog godišnjeg odmora 10°C. Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1°C, godišnje možete uštedjeti približno 5% energije za grijanje.

13. Ako otvarate prozor na dulje vrijeme, isključite sustav grijanja ili hlađenja.

14. Prilagodite garderobu godišnjem dobu kako prostor ne biste dodatno grijali radi postizanja osjećaja ugode.

15. Redovito čistite kamenac s grijača u bojleru. Kamenac sprečava prijelaz topline s grijača na vodu pri čemu se troši više energije za zagrijavanje iste količine vode. Moderni električni bojleri imaju ugrađene “suhe” grijače kojima je uklonjen problem stvaranja kamenca.

16. Ako imate dvotarifno brojilo, vodu zagrijavajte noću kad je cijena struje niža.

17. Redovito čistite ventilatore i filtere u napama te vanjske otvore. Zbog zaprljanosti filtera ili začepljenja vanjskih otvora zrak teže prolazi pa dolazi do povećane potrošnje energije.

HLAĐENJE

18. Najjeftiniji oblik hlađenja je cirkulacijom zraka iz hladnijih prostora prema toplijima. Kako prirodna ventilacija nije uvijek primjenjiva, upotrebljavajte sobni ventilator koji će povećati brzinu strujenja zraka i pospješiti izmjenu topline između ljudskog tijela i zraka u prostoriji stvarajući osjećaj hlađenja.

19. Upotrebljavajte rolete ili sjenila na prozorima da spriječite izravan upad sunčeva zračenja. Ljeti vanjske rolete mogu smanjiti temperaturu u prostoru i do 8°C.

20. Ne kupujte klima-uređaj većeg kapaciteta nego što je potrebno. Na kapacitet uređaja utječe veličina prostora, površina staklenih otvora, toplinska izoliranost prostorije, broj ljudi koji borave u prostoru te broj toplinskih izvora, ali potrebna rashladna snaga uređaja može se približno odrediti na osnovi površine stambenog prostora.

21. Pri kupnji klima-uređaja obratite pažnju na faktor hlađenja ili grijanja(označen s COP ili EER) koji se uglavnom kreće u granicama od 2,5 do 4. Što je taj faktor veći, uređaj je energetski efikasniji.

22. Hlađenje prostora do preniskih temperatura u ljetnom razdoblju nije poželjno, jer dolazi do povećanog isušivanja zraka što je energetski i zdravstveno nepovoljno. Stoga podesite temperaturu na regulatoru na 25-26°C. Za svaki stupanj niže temperature u prostoru utroši se 3-5% više energije. Razlika između vanjske i unutarnje temperature zbog zdravstvenih razloga ne bi trebala biti viša od 7°C.

23. Dok radi klima-uređaj, eliminirajte nepotrebne toplinske izvore u prostoru (npr. rasvjeta i ostali kućanski uređaji).

24. Ne hladite prostorije u kojima ne boravite!

25. Zatvorite prozore ako je hlađenje uključeno. Ako provjetravate prostor, ugasite klima-uređaj.

26. Klima-uređaj treba održavati ovlaštena osoba. Prije sezone hlađenja ili grijanja treba očistiti vanjsku i unutarnju jedinicu i tako spriječiti povećanu potrošnju energije zbog zaprljanih površina izmjenjivača topline.Filtre na unutarnjoj jedinici možete čistiti sami, i to barem jednom mjesečno.

27. Klima-uređaji s inverterom su energetski najefikasniji i postižu uštede od 20 do 40% (ovisno o proizvođaču) u odnosu na klasične uređaje.

28. Kupujte klima-uređaje energetskog razreda A!

RASVJETA

29. Rasvjeta u kućanstvima troši 10-15% električne energije! Zato maksimalno koristite dnevno svjetlo gdje god je moguće, a za ravnomjernu osvijetljenost prostora redovito čistite prozore i ne postavljajte tamne zavjese ili previše biljaka ispred prozora.

30. Gasite rasvjetu u prostorijama u kojima većinu vremena nitko ne boravi. Gasite rasvjetu kad god je to moguće.

31. Upotrebljavajte žarulju manje snage gdje je to moguće (npr. za radnim stolom koristite stolnu lampu umjesto da centralnom žaruljom osvjetljavate cijelu prostoriju).

32. Redovito čistite žarulje, lustere i lampe jer zaprljanost smanjuje njihov učinak. Nečistoće mogu apsorbirati i do 50% svjetlosti.

33. Bojite zidove u svjetlije boje jer tamne upijaju svjetlost.

34. Reducirajte dekorativnu rasvjetu gdje je to moguće jer ne pridonosi značajno povećanju osvijetljenosti prostorije, a dodatno troši električnu energiju.

35. Vanjsku je rasvjetu potrebno usmjeriti na željena područja kako bi se smanjilo neželjeno rasipanje i svjetlosno zagađivanje okoline. Halogene žarulje proizvode intenzivniju i fokusiranu svjetlost te pritom troše i do 40% manje električne energije nego obične žarulje sa žarnom niti.

36. Kupujte žarulje energetskog razreda A! One troše i do 40% ma nje električne energije u odnosu na one energetskog razreda D.

37. Zamijenite obične žarulje sa žarnom niti štednim žaruljama! Kod običnih žarulja u svjetlost se pretvara svega 5% uložene energije, dok se ostatak pretvara u toplinu. Štedne žarulje za istu razinu osvjetljenja troše pet do šest puta manje električne energije te imaju i do deset puta dulji radni vijek u odnosu na obične žarulje sa žarnom niti. Prosječna trajnost običnih žarulja sa žarnom niti je do 1000 sati, a štednih i više od 10.000 sati. Cijene štednih žarulja kreću se od 20 do 50 kn, ali štedna žarulja će vam se isplatiti već za manje od godinu dana (ako prosječno gori pet sati dnevno), a u svom ‘životnom vijeku’ ta žarulja uštedjet će vam nekoliko stotina kuna.

KUĆANSKI UREĐAJI

38. Kupujte kućanske uređaje energetskog razreda A jer troše i do 40% manje energije od istih uređaja energetskog razreda D!!! Uređaji se prema potrošnji energije dijele na sedam razreda energetske efikasnosti označenih slovima od A do G (A su energetski najefikasniji uređaji).

HLADNJACI I LEDENICE

39. Za neke uređaje (ledenice i hladnjake) uvedene su i klase A+ i A++. Tako hladnjaci u klasi A+ troše 30-42%, a u klasi A++ 30% energije koju troši hladnjak energetske klase D. Moderni hladnjaci troše bar 36% manje energije nego oni proizvedeni prije 15 godina.

40. Izaberite hladnjak koji odgovara potrebama vaše obitelji. Hladnjak srednjeg kapaciteta troši 300 kWh godišnje (oko 260 kn godišnje), bez obzira je li pun ili prazan, a mjesečna potrošnja raste za 10-20 kWh (5-10 kn mjesečno) za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta. Kupnjom visokoučinkovitog hladnjaka koji je prevelik za vaše potrebe nepotrebno rasipate energiju.

41. Postavite hladnjake i ledenice na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini štednjaka, radijatora ili bojlera). Također ne izlažite ove uređaje sunčevu zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije – svaki stupanj manje smanjuje potrošnju struje i do 6%.

42. Pri postavljanju hladnjaka i ledenica ostavite oko 10 cm između stražnjeg dijela i zida za prozračivanje uređaja. Ugradbeni hladnjaci u stražnjem dijelu gdje se oslobađa toplina imaju manju cirkulaciju zraka pa troše više struje za postizanje i održavanje određene temperature u hladnjaku. Stoga izbjegavajte kupnju ugradbenih hladnjaka ako je to moguće.

43. Povremeno očistite (pažljivo, da ne oštetite cijevi) od prašine stražnju stranu hladnjaka gdje se oslobađa toplina, jer zaprljane cijevi otežavaju prijelaz topline i povećavaju potrošnju struje.

44. Vrata hladnjaka ne držite otvorena duže nego što je potrebno (prije otvaranja razmislite što vam je potrebno), te provjerite jeste li ih dobro zatvorili. Provjerite je li brtva na vratima čista i prianja li dobro. Za provjeru možete staviti komad papira – ako ne padne, brtve na vratima hladnjaka su u dobrom stanju.

45. Termostat hladnjaka regulirajte na srednju poziciju. Niža temperatura ne znači nužno i bolje čuvanje hrane, a potrošnja energije može porasti za 10-15%.

46. Ne spremajte u hladnjake i ledenice vruća ili topla jela. Prije zaleđivanja, toplu hranu ohladite na sobnoj temperaturi, zatim u hladnjaku, pa tek onda spremite u ledenicu. Zamrznutu hranu odleđujte prvo u hladnjaku, jer na taj način hladi “besplatno” drugu hranu u hladnjaku, pa tek onda na sobnoj temperaturi.

47. Pravovremeno odleđujte hladnjake i ledenice jer tako štedite energiju i produljujete radni vijek uređaja. S obzirom da sloj leda sprječava učinkovito hlađenje, odleđivanje je potrebno kad debljina leda dosegne 3 do 5 mm.

48. Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18°C, a samo 1°C niže povećava potrošnju energije i do 5%. Preporučene temperature za čuvanje zamrznute hrane su: na kratko vrijeme – do -6°C, do mjesec dana – do -12°C, do jedne godine – -18°C, te zamrzavanje svježe hrane – -24°C.

PERILICE POSUĐA

49. Pranjem posuđa u perilici trošimo do 60% manje električne energije i do 85% manje vode nego kod ručnog pranja. Suvremene perilice posuđa potroše za jedno pranje 15-28 l vode i 1,1-1,8 kWh električne energije. Perilicu koristite samo kad je potpuno napunjena posuđem.

50. Redovito provjeravajte filtre i razinu soli u perilici koja omekšava vodu i sprečava nastanak kamenca na grijaćim površinama, te čistite unutrašnjost perilice. Prije stavljanja posuđa u perilicu uklo-nite krupne ostatke hrane. Današnja sredstva za pranje posuđa učinkovita su i pri nižim temperaturama (50-55°C), pa izbjegavajte pranje na višim temperaturama. Tako ćete godišnje uštedjeti i do 70 kn što omogućava 3 mjeseca besplatnog pranja posuđa u perilici.

51. Izbjegavajte program sušenja posuđa u perilici koji dodatno troši energiju.

52. Perilicu priključite na priključak s toplom vodom umjesto s hladnom jer se najveći dio energije troši na zagrijavanje vode.

PERILICE I SUŠILICE RUBLJA

53. Oko 90% ukupne potrošnje električne energije za jedno pranje rublja odlazi na zagrijavanje vode. Smanjivanjem temperature i odabirom nižih temperaturnih programa na perilici s deterdžentom štedite električnu energiju i svoj kućni budžet jer smanjujete potrošnju struje za 40% jednim pokretom ruke pri odabiru programa s 40°C na 30°C, uz iste učinke pranja.

54. Deterdžent s enzimskom komponentom omogućava da vaše rublje bude čisto, a voda i struja ušteđene jer enzimi djeluju pri niskim temperaturama pri kojima tradicionalna kemija obično više nije učinkovita, a i u potpunosti su biorazgradivi.

55. Korištenjem tekućeg deterdženta uz dobre rezultate pranja šarenog rublja štedite i novac jer on čuva boje na šarenoj odjeći te će ona duže ostati kao nova i nećete morati kupovati novu odjeću zbog toga što je u pranju izgubila prvotni sjaj.

56. Bubanj uvijek napunite do maksimuma prema tehničkim karakteristikama perilice. Napola pun stroj ne isplati se uključivati da ne biste za istu količinu rublja dva puta pokretali čitav proces, a pretrpana perilica troši više struje uz lošije rezultate pranja.

57. U zadnjih 10 godina uređaji za pranje rublja su uznapredovali, pa je tako potrošnja vode smanjena sa 110 litara na 50-60 litara, dok je potrošnja električne energije s 2 kWh pala na 0.94 kWh po pranju. Stoga ako imate stari model perilice, razmislite o njegovoj zamjeni novim energetski učinkovitijim uređajem.

58. Ako možete, izbjegavajte sušenje rublja u sušilicama, već ga sušite na zraku.

59. Najvažnija ušteda pri sušenju rublja postiže se dobro centrifugiranim rubljem, stoga bi centrifuga perilice trebala imati najmanje 1000 okretaja u minuti. Namještanjem centrifuge na 1600 okr/min možemo kod sušenja uštedjeti i do 30% električne energije.

60. Učinkovitost sušilica rublja osigurava i redovito čišćenje filtra.

PEĆNICE I ŠTEDNJACI

61. Uvijek koristite veličinom optimalno grijaće kolo štednjaka za odabranu posudu.

62. Prilagodite posuđe količini hrane koju kuhate. Priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači gubitak energije.

63. Isključite grijaće tijelo nekoliko minuta prije nego što mislite da će jelo biti gotovo, jer će grijaće tijelo zadržati visoku temperaturu, a hrana će se nastaviti kuhati.

64. Uvijek stavljajte poklopce na posude u kojima se kuha, jer se tako toplina dulje zadržava u posudi, pa možete uštedjeti i do 20% energije za kuhanje.

65. Prilikom kuhanja koristite minimalnu snagu koja vam je potrebna. Kad je voda jednom proključala, smanjite snagu grijaće ploče na najnižu moguću da zadržite ključanje. S većom snagom nećete postići da vaša hrana bude brže kuhana nego samo da voda brže ispari.

66. Staklokeramičke grijaće ploče vrlo precizno usmjeravaju toplinsku energiju na samo dno posude, pa su stoga učinkovitije nego klasične grijaće ploče.

67. Pri kupnji štednjaka izaberite onaj koji ima mogućnost kuhanja i na plin, bez obzira imate li gradski plin ili trebate kupiti bocu plina. Plin je ekološki prihvatljiviji energent od električne energije, a u prilog mu ide i vrijeme kuhanja te lakoća reguliranja temperature. Prilikom kuhanja na plinskom štednjaku pripazite da plamen ne bude prejak i da ne kruži oko posude. To ne samo da je opasno, već i dodatno rasipa energiju.

68. Kod pečenja su posebno učinkovite pećnice s ventilatorom koje mogu uštedjeti od 10 do 15% energije.

69. Samo neka jela zahtijevaju predgrijavanje pećnice na željenu temperaturu, pa izbjegavajte predgrijavanje jer svakih 10 minuta predgrijavanja pećnice troši 0,06 kWh.

70. Vrata pećnice držite otvorena što kraće jer se pri svakom otvara nju izgubi 20% topline. Pećnicu možete isključiti i 10 minuta prije kraja pečenja jer pećnica duže zadržava toplinu.

71. Zaprljane pećnice troše više energije nego one koje se redovito čiste.

MALI KUĆANSKI UREĐAJI

72. Izbjegavajte rad električnih uređaja u “stand by” načinu rada kad god je to moguće, jer se tako troši i do 6% električne energije u kućanstvu.

MIKROVALNA PEĆNICA

73. Mikrovalna pećnica je energetski učinkovitija od obične pećnice zbog kraćeg vremena pripreme hrane. Uštede mogu ići i do 50%, i to za pripremu malih količina hrane, a naročito prilikom podgrijavanja. Mikrovalna pećnica grije hranu od rubova prema sredini, pa veće komade stavite s vanjske strane, a tanje i manje s unutarnje strane.

ELEKTRIČNI GRIJAČ VODE

74. Koristite električne grijače za vodu, jer je zagrijavanje vode brže i učinkovitije od zagrijavanja vode u posudi na električnom štednjaku.

75. Prilikom kupnje novog grijača vode kupite onaj koji ima automatsko gašenje kad voda proključa.

76. Potrebno je više vremena i energije da zagrijete vodu u grijaču u kojem se nataložio kamenac, pa redovito čistite grijač od vodenog kamenca.

77. Zagrijavajte samo onu količinu vode koja vam je trenutačno potrebna.

OSOBNO RAČUNALO

78. Uvijek gasite računalo kad ga ne koristite. Ako ipak morate ostaviti uključeno računalo dok ne radite, ugasite monitor jer on troši više od pola energije cijelog sustava.

79. Screen saver ne štedi energiju, već samo ekran! Paljenje i gašenje računala ne troši dodatnu energiju, niti opterećuje računalo, nego produljuje vijek trajanja komponenti i štedi energiju. Monitor uključen tijekom cijele noći potrošit će energiju za zagrijavanje šest večera u mikrovalnoj pećnici.

TV/VHS/DVD

80. TV u “stand by” načinu rada troši i do 24% energije u odnosu na potrošnju energije kad je uključen, pa svakako isključite TV ili DVD prilikom dužih izbivanja iz kuće.

PUNJAČI ELEKTRONIČKIH UREĐAJA

81. Neki punjači za mobitele, prijenosna računala i digitalne kamere
troše energiju i kad su uređaji napunjeni i kad su odvojeni od punjača (zato su punjači uključeni u utičnicu topli).

GOSPODARENJE VODOM

82. Kod pranja posuđa ne puštajte vodu da stalno teče. Radije napunite sudoper ili odgovarajuću posudu u kojoj ćete posuđe oprati i natopite prljavo posuđe prije pranja. Ručnim pranjem posuđa trošite i do 80% više vode nego perilica posuđa.

83. Skratite vrijeme tuširanja ispod 5 minuta. Tuširajte se umjesto da se kupate u kadi – potrošit ćete i do 50 % manje energije i vode.

84. Dok perete zube zatvorite vodu jer tako dnevno po osobi možete uštedjeti i do 5 litara vode.

85. Pri pranju ruku ne dopustite da voda stalno teče. Tako se dnevno po osobi može uštedjeti i do 10 litara vode.

86. Zatvorite vodu kada šamponirate kosu.

87. Zatvorite vodu dok se brijete.

88. Stavite s vremena na vrijeme vodotopivu boju u svoj vodokotlić. Ako primijetite tragove boje u WC školjci, vodokotlić curi. Utvrdite i uklonite uzrok curenja.

89. Ljeti čuvajte boce s vodom u hladnjaku umjesto da otvarate slavinu i puštate da voda teče kako bi bila hladnija.

90. Ako imate individualni vodomjer redovito ga baždarite te zapisujte i analizirajte mjesečnu i tjednu potrošnju vode u svom kućanstvu.

91. Kad provjeravate curenje ili kapanje kućnih instalacija, a imate vrt i okućnicu, ne zaboravite provjeriti i vanjske instalacije. Utvrdite i zapamtite lokaciju glavnog ventila kojim zatvarate vodu u cijelom stanu ili kući. Tako ćete uštedjeti stotine litara vode i spriječiti veću štetu na pokućstvu ako dođe do puknuća cijevi.

92. Izolirajte dovodne cijevi tople vode. Tako štedite i energiju potrebnu za zagrijavanje, a pri istjecanju je potrebno manje vremena (time i manje vode) da iz pipe počne teći topla voda.

93. Odmah nazovite komunalno poduzeće ako na javnim površinama primijetite istjecanje vode na hidrantima, puknutim cjevovodima ili slično.

94. U područjima s tvrdom vodom (veći dio Hrvatske) kamenac uzrokuje povećanu potrošnju energije i vode. Naslaga kamenca od 1 mm na izmjenjivaču topline ili bojleru može smanjiti efikasnost uređaja za 10 %.

95. Zamijenite brtve na slavinama iz kojih kaplje. Pri kapanju od jedne kapi u sekundi, dnevni gubici su 16,5 litara, a godišnji oko 6000 litara vode. Cijena gumice za brtvljenje je samo 5 kn.

96. Instalirajte posebne ručice tuša s unutarnjom aeracijom na sve svoje slavine. Na taj način i uz skraćenje prosječnog vremena tuširanja s 9 na 7 minuta godišnja ušteda vode iznosi oko 41.000 litara. Smanjenje potrošnje tople vode možete postići i navrtanjem perlatora na navoj slavine, jer perlator košta oko 7,3 kune, a godišnja ušteda vode na jednom umivaoniku s perlatorom (aeratorom) po osobi iznosi oko 9300 litara.

97. Ugradnjom individualnih vodomjera i razdiobom utroška vode prema stvarnoj potrošnji postižu se značajne uštede (i do 40%) jer svatko plaća svoj račun te vodi brigu o stanju slavina, vodokotlića i mijenja svoje navike jer smanjena potrošnja vode rezultira manjim računima.

98. Instalirajte štedljive vodokotliće koji mogu zalijevati WC školjku s 5 litara umjesto 9 ili 10 litara. Ovo učinite svakako ako je Vaš vodokotlić stariji od 1993. godine.

99. Zamijenite perilicu rublja stariju od 10 godina jer je ona uzrok 1/4 ukupne potrošnje vode u kućanstvu. Moderne perilice rublja troše 35-50% manje vode od perilica starih 10 godina i više.

100. Ako rasipate vodu, u isto vrijeme rasipate i energiju. Pumpe gradskog vodovoda pokreću se motorima koji troše električnu energiju.

Svih 200 savjeta možete pogledati na ovom linku u izvrsnoj i korisnoj PDF brošuri.

vise-onama-link

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *